Andmeturve

Microsoft on üks maailma suurimaid tarkavara ettevõteid maailmas, kes on Windows operatsioonisüsteemi, kõige populaarsema operatsioonisüsteemide seeria looja. Kuid vaatamata selle populaarsust ja laia levikut, sisaldab operatsioonisüsteem rohkelt nuhkvara.

Kõige enam on murettekitav just Microsoft'i telemeetria, mis kogub kasutaja andmeid, selle kohta mida ta arvutis teeb ja milliseid programme kasutab. Kuigi võib tunduda, et seda laadi informatsiooni kogutakse, et operatsioonisüsteemi kasutamist parandada, siis tegelikult  ei ole täpselt teada, mida nende andmetega tehakse. Kuid lihtsat võimalust telemeetria välja lülitada, ei ole Microsofti arvates vaja ning selle välju lülitamiseks tuleb teha muudatusi registris, mis ei ole tavakasutaja jaoks väga sõbralik ning võib isegi süsteemi katki teha.

Samuti on Microsofti poolt paigaldatud muud tarkvara, mille kustutamine on ka üks omamoodi rituaal. Näiteks Cortanat ja mitmeid muid eelpaigaldatud programme ei saa lihtsalt niisama kustutada.

Loomulikult on näiteid veelgi, kuid eelnevalt mainitud näidetega olen isiklikult kokku puutunud.

Selle probleemile võiks olla mitu lahendust. Näiteks üheks lahenduseks oleks Linuxile üleminek, kuid paljude jaoks võib see üleminek tekitada raskusi kuna Linux on täiesti teistsugune süsteem ning vajab harjumist. 

Mõned riigid ja ka Euroopa Liit on Microsoftiga võitlenud proovides kontrollida, mida inimeste andmetega tehakse ning millised programmid on ette installeeritud, kuid tänase päevani on sellest olnud vähe kasu.

Peale selle on võimalik ka kasutajaid koolitada selle kohta, milliseid andmeid operatsioonisüsteem kasutab ning kuidas neid saaks võimalusel nuhkvara blokeerida. Näiteks palju tehnoblogijad on sellest rääkinud, kuid tavalised need on Linuxi entusiastid ning kogu protsess viib ikkagi Linuxi üleminekule.


Kasutatud kirjandus:

Free Software Foundation, https://www.fsf.org/

Microsoft targeted in antitrust complaint to EU over OneDrive, Politico, https://www.politico.eu/article/microsoft-targeted-in-eu-antitrust-complaint-over-onedrive/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?