"Proff" vs "Käsitööline"

 Professionaalsus on väga lai mõiste ning igaüks võib seda erinevalt tõlgendada. Antud artiklis avaldan oma mõtteid selle kohta, mis eristab tõelist "proffi" ja tavalist "käsitöölist".

Kõige labasem vastus oleks, et proffil on ohtralt kogemust oma alal, "paberid" jne, kuid käsitöölisel need puuduvad. Vaieldamatult on need mingil määral näitajaks, kui professionaalne isik on. Kuid mis omadus tegelikult eristab "proffi" sama ala "käsitöölisest"?

Minu arvates on proff see, kes oskab teistele oma eriala õpetada. Professionaaliks saamine tähendab õppimist ning pidevat arengut. Ning teistele oma teadmiste õpetamine näitabki proffesionaalsust kuna isik teab oma eriala kohta nii palju ja nii hästi, et on võimeline seda teistele seletada ja õpetada.

Samuti on ka muid omadusi, mis näitavad ka professionaalsust. Näiteks üheks on võime probleeme iseseisvalt lahendada vaatamata nende raskusele. See omakorda näitab pidevust ning inimese motiveeritust.

Ühesõnaga, raske on öelda, mis omadus kindlasti eristab "proffi" "käsitöölisest". Professionaalsus on pigem mitmete omaduste kogum, mis on iga professionaali puhul erinev.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?