Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

 Copyleft


Copyleft ehk edasikandumisklausel on meetod, mille abil saab autor võimaldada oma töö jagamist, muutmist ja kooperimist, tingimusel, et modifitseeritud vara peab olema tasuta ning sama litsensiga, mis esialgne.

Üldjuhul on mitmeid litsense, mis lubavad tarkvara modifitseerimist, jagamist jne, kuid tihtipeale saab seda tarkvara edasi müüa ning selle litsesni muuta. Copyleftimise põhimõteks on see, et tarkvara jääks tasutaks ning selle litsens säiliks. Sellise printsiibi mõtles välja Richard Stallman.

Copyleft tüüpi litsense on mitmeid ning FSF(Free Software Foundation) jagab need neljaks nende tugevuse põhjal:

  • väga tugev(GNU AGPL) - antud litsent on väga sarnane standartse GNU GPL litsensiga. Ainus vahe on et AGPL võimaldab kasutada copyleft'i printiipe internetis olevale tarkvarale, kuid muud tingimused on samad, kui GPL puhul. Antud litsensi tuleb kasutada, kui sinu tarkvara on  SaaS(MongoDB, Stripe), serveril olev tarkvara.
  • tugev(GNU GPL) - seda litsensi omav tarkvara on vaba levitamiseks ja juhul, kui modifitseeritud tarkvara omab sama litsensi ja selle lähtekood on kättesaadav kasutajale
  • nõrk(GNU LGPL) - antud litsens võimaldab avavaraliste teekida kasutamist tasulises tarkvaras
  • puuduv copyleft(MIT, Apache) - kõik need litsensid, mis ei järgi copyleft printsiipe, st tarkvaraga võib teha mida iganes soovitakse[1]

Litsenside valik on üsna suur ning kõik sõltub autori printsiipidest ning soovidest. Mõne jaoks on tähtis anda võimalus kasutajatele teha, mida ta soovib teise jaoks on tähtis tema koodi uuendamine ja nende uuenduste jagamine. Samuti on ka kasutajate jaoks tähtis teada, millist litsensi tarkvara kasutab ning mida tohib sellega teha ja mida mitte. Eriti kehtib see tarkvaraarendajate puhul kuna kui kasutatakse tarkvara loomisel copyleft litsensiga tarkvara, siis uus tarkvara peab olema ka tasuta ja copyleft litsensiga. Seetõttu tuleb olla ettevaatlik valides, milliseid teeke ja mooduleid oma koodis kasutada.


Kasutatud allikad:
[1] What is copyleft? GNU Operating System link: https://www.gnu.org/licenses/copyleft.html


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?