Teistmoodi IT

Puuetega inimesed puutuvad igapäevaelus kokku erinevate raskustega. Tehnoloogia ja selle areng annab puuetega inimestel uusi võimalusi oma elus paremini hakkama saada, näiteks kaugtöö, suhtulus vms. Kuid tehnoloogia kasutamine võib ka olla puudega inimese jaoks problemaatiline ning tuleb kasutada eri- ja tugilahendusi.

Selles artiklis räägin ühes lahendusest, mis kannab nime silmade jälgija(eye-tracker) ning on leidnud kasutust mitmetes valdkondades.

Rootsi ettevõte Tobii on juba 20 aastat tegelenud silmade jälgimise tehnoloogia arendamisega. Samuti on neil ka midagi pakkuda puuetega inimestele. Nimelt on olemas Tobii Dynavox tütarettevõte, mis tegelb peamiselt tugilahendustega, milleks on silmadega juhitavad hääle süntesaatorid ja silma jälgijad. Viimasest räägingi.

Tobii PCEye on üks viimastest leiutistest, mis võimaldab nii füüsiliste kui ka kognitiivsete puuetega isikutel arvutit selle täies mahus kasutada, kasutamata klaviatuuri ja hiirt. Seade kasutab infrapuna valgust kasutaja pilgu asukoha määramiseks. Peale selle on täpsus piisavaöt suur, et määrata pilgu asukohta, kui pea liigub, mis võimaldab kontrollimata pealiigutuste puhul seda kasutada(näiteks tserebraalparalüüsiga isikute puhul).

Antud momendil on PCEye saadaval Ipad'idele ning Windowsi kasutavatele arvutitele, mille monitori diagonaal ei ületa 27 tolli. Loodetavasti saab seadmet kasutada ka teistel operatsioonisüsteemidel.


Kasutatud allikad:

[1] Tobii, link: https://www.tobii.com/(22.11.2021)

[2] Tobii Dynavox, link: https://www.tobiidynavox.com/ (22.11.2021)

[3] Youtube, How Tobii Dynavox eye tracking works - Tobii Dynavox, link: https://www.youtube.com/watch?v=Y7_f-pR8SBY (22.11.2021)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Kuidas saada häkkeriks?