Arpanetist Facebookini(2. nädal)

 Paberraamatud


Raamatud pärinevad antiikajast, kui paberi asemel kasutati savitahvleid, papüürust või mingit muud materjali info talletamiseks ja edasiandmiseks. Paberraamat tänapäevamõistes on ka üsna vana leiutis, mis on ikka veel aktuaalne ning kasutusel.

Kuigi tänapäeval saab kasutada e-raamatuid, mis on igatepidi mugavamad, kui tavalised kõitetud raamatud, on paberraamatud ikkagi turu esiotsas. Aga miks?

E-raamatute abil saab lugeja hoida sadu, kui  mitte tuhandeid raamatuid ühel seadmel ning alati neid kaasas kanda. Samuti on ka e-raamatu hind odavam võrreldes kõidetud raamatuga(lugeri hinda ei arvestata).

Paljud lugejad  toovad esile, et tavaraamatuid saab käes hoida, lehekülgi pöörata. Samuti on ka illustratsioonide kvaliteet paberil tavaliselt parem kui e-lugerite puhul. Lisaks on e-luger seade, mida tuleb aeg-ajalt laadida, uuendada vms. 

Niisiis on raamatud üle elanud sajandeid ning isegi Interneti ja elektroonika kasutuselevõtt ei viinud neid "mängust" välja.


Paberkaardid

Nii nagu paberraamatud, on paberkaardid üks vana leiutis. Kuid võrreldes raamatutega on paberkaartide relevantsus ja kasutus tänapäeval tavainimese jaoks praktiliselt kadunud.

Interneti ja GPSi tekkimisega on digitaalsed kaardid praktiliselt täiesti üle võtnud paberkaartide koha. Digitaalsed kaardid on tasuta kättesaadavad ning on suurema osa ajast asjakohased. Samuti ei nõua digitaalsed kaardid kaardilugemisoskust ja orienteerumisoskust.

Kuid paberkaartidel on ka omad plussid. Paberkaartide kasutamine ei nõua internetiühendust. Tänapäeval ongi paberkaartidel ainus kasutus just nendes kohtades, kuhu Internet ja GPS ei levi. Praktiliset kõikidel ülejäänud juhtudel on digitaalsete kaartide kasutus mugavam ja lihtsam.


Kasutatud allikad

[1] Investopedia, E-Books vs. Print Books: What's the Difference? link: https://www.investopedia.com/financial-edge/0812/e-books-vs.-print-books.aspx (11.09.2021)

[2] GrindGIS, Differences between paper maps and digital maps link: https://grindgis.com/maps/differences-between-paper-maps-and-digital-maps (12.09.2021)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?