IT-juhid

Vaildematult on iga ettevõte edukuse puhul väga tähtsaks faktoriks just selle ettevõte juht ja tema juhtimisstiil. Juhtimisstiile on erinevaid ning kõik on omamoodi effektiivsed. Antud artiklis kirjeldan kahte IT-juhti, kes esindavad kahte erinevat juhtimisstiili. 


Elon Musk(change agent)

Elon Muski võib nimetada viimaste aastate kõige tuntuks leiutajaks ja ettevõtjaks. Ta on SpaceX-i asutaja, Tesla Motors kaasasutaja ning peale selle on seotud mitme teise eetvõttega. Juba 10-aastasena omas ta arvutit ning alustas programmeerimise õppimist. 12-aastasena müüs ta oma esimese arvutimängu. Kuid sellega asi ei piirdunud: juba 28-aastaselt sai ta miljonäriks müües oma ettevõte nimega Zip2. Osa müügiks saadud rahast investeeris ta oma järgmisesse ettevõtesse, millest hiljem kasvas välja PayPal. 

Mina arvan et, Elon on eelkõige arengumootor(change agent) kuna väga suur osa tema plaanidest ja ideedest on väga ambitsioonikad ning võivad isegi tunduda võimatutena. Näiteks üheks tema eesmärkides on koloniseerida Marss või näiteks maaaluste tunnelite loomine, mille abil saab vähendada liiklusprobleeme linnades.


Jack Ma(leader, coach)

Jack Ma on hiina ärimees, kes on Alibaba Groupi, internetipoodide keti, asutaja ja juhatuse esimees. Ta on näide sellest, kuidas tahe ja motivatsioon võib viia sind tõelise eduni. Jack Ma on tõdenud, et ta on elus mitmeid kordi läbi kukkunud, olgu see õppimine või tööle saamine. Kuid ta ei andnud alla ning eelmise sajandi 90. aastate lõpus asutas ta Alibaba Group'i, mis hiljem sai maailma suurimaks e-kaubanduseettevõteks.

Enne Alibaba Group'i asutamist puudus tal igasugune oskus inimesi ja ettevõtet juhtida ning samuti ei olnud ta internetiga väga tuttav. Vaatamata selle ei andud ta alla. Selle tõttu annaks ma talle leaderi rolli. Samuti arvab Jack, et väga tähtis on meeskonnatöö ning kuna ta ise saab aru, et ei oma kõiki teadmisi, oskab ta kokku panna ning motiveerida meeskonna, kes kompenseeriks tema puuduseid. Seetõttu esineb tema puhul ka mentori juhtimisstiili.


Kasutataud allikad

[1] 4 Ways to Apply Elon Musk's Leadership Style, Leaders link: https://leaders.com/articles/leadership/elon-musk-leadership-style/(31.10.2021)

[2] Analysis of Jack Ma's Business and Leadership Style, UKEssays link: https://www.ukessays.com/essays/leadership/evaluation-of-jack-mas-leadership-style.php(31.10.2021)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?