Arendus ja ärimudelid

 Arendusmudel -Linux Kernel

    Linuxi tuuma arendus on pidev protsess. Uus tuuma versioon on avaldatud, kui vead on parandatud ja uus funktsioonid valmis. Seda nimetatakse kernel release'iks ning selle protsessi algatajaks on Linus Torvalds ise. Sellele järgneb 2 nädala pikkune neeldumis(merge) periood, mille käigus uue versiooni jaoks kirjutatud kood on koondatud Linus'i koodi. Peale selle perioodi lõppu avaldatakse esimene kandidaat(release candidate) ning algav vigade paranduse periood, mille käigus iga nädal ilmub uus kandidaat kuni kõik vead on parandatud ning Linus on valmis uut tuuma versiooni avaldama.

 

 Ärimudel - Spotify

 Tänapäeval on üsna populaarseks muutunud ärimudel, mille kohaselt tarkvarafirma loob kasutaja jaoks kaks versiooni oma tarkvarast: tasuta ja preemium. Sellist ärimudelit tarkvaramaailmas nimetatakse freemium ning tavaliselt on muu ärimudeli(SaaS, tarkvararent vms) osa. Näiteks üheks tarkvaraettevõteks, kes kasutab sellist ärimudelit on Spotify, üks suurimaid muusikaplatvorme.

    Kasutajal on võimalus teenust tasuta kasutada, kui sellega kaasnevad mitmed piirangud nagu reklaam, parem helikvaliteet, võimatus muusikat allalaadida. Premium kasutaja jaoks on aga need piirangud maha võetud.

    Et olla premium kasutaja tuleb iga kuu maksta. Samuti soetades endale esimest korda preemiumi on tihtipeale selle hind madalam või Spotify annab sama raha eest pikema perioodi. Selline lähenemine annab võimaluse kasutaja paremat versiooni proovida ning soovi korral selle kasutamist jätkata. Selle tõttu on freemium ärimudel üsna lollikindel: kasutajal on alati võimalus lõpetada preemiumim kasutamist ning tihtipeale on olemas prooviperioodi, mille jooksul saab kasutaja parema versiooniga tutvuda.


Kasutatud allikad:

Introduction to Linux Kernel development process, LinkedIn, https://www.linkedin.com/pulse/introduction-linux-kernel-development-process-harsh-mistry (14.11.2021)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?