Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 A Constructive Proposal For Copyright Reform


Teosee põhiideeks on muuta autoriõiguse seadusi nii, et mittetulunduslike ja isiklike eesmärkidel oleks informatsiooni, teoste jne jagamine ja kasutamine tasuta.

Autorite ettepanek autoriõiguste muutmiseks on koondatud järgmistesse punktidesse:
  • Moraalsed õigused jäävad muutumatuks
Selles punktis pakkuvad autorid, et õigus autorit tunnustada autorina tuleb jääda muutumatuks. See tähendab, et keegi isik ei tohi ennast autorina esitleda, kui ta ei ole autor. Mina täiesti nõustun selle punktiga ning tõepoolest ei tohi endale teise nime ja teiste saavutusi omistada.

  • Tasuta mittetulunduslik jagamine
Antud punktis väidavad autorid, et 20. aastat tagasi ei puudutanud autoriõiguse seadused tavaisikuid ning tavainimesed said vabalt andmeid kopeerida ja jagada. Tänapäeval aga on autorite arvates autoriõiguse seadused rohkem suunatud just tavainimeste poole ning nagu autorid näitena tõid, siis inimene, kes jagab oma tuttavale poeemi tegelikult rikkuvad autoriõiguse seadusi.

Mina arvan, et antud punkt on liiga ülespumbatud. Minu arvates on tänapäeval tõesti info ja teoste jagamine suuremas oas mittetulunduslikel eesmärkidel tasuta. Välja arvatud näiteks muusika, mille puhul on jagamine ja allalaadimine tavaliselt keelatud ning minu arvates tulebki seda nii jätta kuna muusikateoste müümine on praktiliselt ainus viis kuidas autor saaks tulu teenida.

Samas mulle tundub, et autorid mingil määral rääkivad vastu oma eelmistele argumentidele peatüki alguses, kus nad väidavad, et on võimatu tuvastada, kas teost jagatakse tulunduslikel eesmärkidel või mitte selle isiku privaatsusesse sekkumata. Samas väidavad nad, et info ja teoste jagamine mittetulunduslikel eesmärkidel peab olema tasuta. Samas kerkib küsimus: kuidas tuvastada, mis on mittetulunduslik eesmärk?

USA autoriõiguse amet toob välja, et teise autori teoseid saab kasutada vabalt kindlatel eesmärkidel nagu kommenteerimine, kriitika, uudiste kajastamine ja teaduslikud referaadid.[1]

Samuti on ka tänapäeval väga suur osa infot ja teoseid, mis on tasuta saadaval ning tihtipeale jagavad autorid oma teoseid tasuta. Näiteks YouTube, kus suurem osa infost on tasuta või Spotify, kus saab muusikat tasuta kuulata. Seevastu saavad autorid tulu mitte teoste müümisest vaid platvormidesse sisseehitatud reklaamist ning see ärimudel on tänapäeval väga laialt kasutusel.[1]
  • 20 aastat tulunduslikku monopoli
Antud punktis väidavad autorid, et autoriõiguse kaitsmise periood on liiga pikk ning seda tuleb lühendada 20 aastani peale teose avaldamist. Autorid väidavad, et autoriõiguse kaitsmise periood on autori eluiga pluss 70 aastat. Kuid vaadates andmeid USA autoriõiguse ameti koduleheküljel sõltub see periood teose jne liigist.[1]

Minu arvates on pakutud perioodilühendus mittevajalik. Paljud teosed, tehnoloogiad ja muud asjad omavad tulunduslikku väärtus väga pikal perioodil.
  • Autoriõiguse taotlemine peale 5 aastat alates teose avaldamist
Selles punktis toovad autorid välja, et paljud tööd, mille autorit ei ole täpselt teada on suureks probleemiks kuna neile ikkagi rakenduvad autoriõigused. Välja toodud probleemi lahendamiseks pakutakse igale uuele teosele rakendada autoriõigused, kuid neid tuleb uuendada 5 aasta pärast.

Minu arvates on väljapakutud lahendus tänapäeval mittevajalik kuna autoriõiguse ameti kaudu saab tuvastada, kes on autor ning kogu see protseduur on tasuta.
  • Tasuta "sämplimine"
Autorite arvates tuleb lubada audiovisuaalse materjali kajastamist, kui on sellele viidatud.

Üldjuhul arvan, et selle otsustab autor ise ning samas kehtivad siin sama kasutamistingimused, mis ma tõin välja teise punkti puhul.
  • DRM(digitaalõiguste haldamine) keelamine
Autorite arvates tuleb digitaalõiguste haldamist keelata kuna see piirab inimeste võimalust teoseid ja töid jagada ning kopeerida. Samas väidavad autorid, et tihtipeale on digitaalõiguste haldamise praktikad ebalegaalsed.

Minu arvates peab ikkagi olema mingi ühtne süsteem, mis kontrolliks autoriõiguse rikkumisi ning piiraks neid.


Kasutatud allikad

[1] U.S Copyright Office link: https://www.copyright.gov/ (10.10.2021)
The Case Of Copyright Reform, Christian Engström MEP; Rick Falkvinge

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tagasiside Eesti Infoühiskonna Arengukavale aastaks 2020(5. nädal)

Teistmoodi IT

Kuidas saada häkkeriks?